Mag ik jou wat vragen?
Vragen staat vrij zeggen ze dan. Nou het kan soms zo onschuldig zijn al begint het toch veel impact te hebben op ons. In het antwoord hebben we te maken met de relatie met onszelf, de ander, tijd etc. Poeh best complex! Het leukste is gewoon om enthousiast JA te kunnen zeggen, maar ja..
Mensen zijn sociale wezens. We worden graag aardig gevonden en we willen graag goed behandeld worden. Ik doe dat ook door altijd ‘een goed mens voor anderen te willen zijn’ want ‘wie goed doet, goed ontmoet’. Maar ja, hoe doe ik dat, als ik iets NIET wil, maar het de ander WEL gun? Als ik iets KAN doen, MOET ik het dan ook doen? Als iemand mij (eindelijk) ziet met mijn talenten en daar gebruik van wil maken, dan heb ik dat toch ook te geven?
In de overprikkeling van de huidige samenleving waar je van alles tegelijkertijd kan zijn, omdat er van alles beschikbaar is, is kiezen een enorme ‘life skill’. Kiezen en prioriteiten stellen. Het moet slim zijn, nut hebben en je mag ook weer niet egoïstisch zijn. Geen wonder dat veel mensen hier in vastlopen. Als je een patroon ontwikkeld in dit vastlopen dan kies je of structureel ‘verkeerd’, of ‘niet’ en dan wordt er voor je gekozen. Je kan ervaren dat je de regie bent verloren of dingen doet waar je je eigenlijk niet op je plek voelt. Je kan het advies opvolgen van lijstjes maken met voors en tegens, maar dat is meer iets voor keuzes die je voor jezelf kunt maken en waar je tijd voor hebt. Maar wat doe je met alle ‘on-the-spot-keuzes’ van mensen die je even tussen neus en lippen door een gunst vragen?
1. TIJD KOPEN
Als je de verleiding voelt om te pleasen en JA te zeggen terwijl je niet zeker weet of je het wilt, koop tijd. Maak een praatje in de trant van ‘goh wat leuk dat je aan me denkt en dit aan me vraagt blabla…’ en merk ondertussen wat er in jou gebeurd. Weet je al wat je wilt? Nee? Dan heb je net een mooie inleiding gegeven tot een ‘ik ga er over nadenken want ik weet nog niet helemaal hoe ik er in sta merk ik, mag ik er op terug komen?’
2. WILLEN VS. MOETEN
De taal die we kiezen is behoorlijk bepalend voor hoe dingen aanvoelen. Een bekende oefening voor mensen met een burn-out is het vervangen van het woord MOETEN door het woord WILLEN. Mensen kunnen van alles, moeten eigenlijk bijna niks (behalve wat ze zichzelf opleggen) en van WILLEN wordt alles energieker. Probeer maar eens te turven hoe vaak je iets van je zelf MOET. En vervang het maar door WILLEN. Door te WILLEN neem je eigenaarschap, wordt iets van jou en kan je ook voelen of je bereidt bent inspanning te leveren. Als je in je hele lijf voelt: ik wil dit, dan is dat een hele goeie basis voor een keuze.
3. JA = NEE
Als je JA zeg terwijl je eigenlijk voelt dat je er niet achter staat hebt je NEE gezegd tegen jezelf. Jezelf telkens NEE verkopen maakt dat je een leven gaat lijden waarin je somber kan worden omdat je jezelf niet serieus neemt. Als je geen NEE tegen een ander durft te zeggen maar jezelf ook niet wilt verloochenen, vertel dan waar je JA tegen zegt tegen degene die jou iets vraagt. Bijvoorbeeld als iemand vraagt om af te spreken en je kan eigenlijk wel maar je voelt dat je er toch geen zin in heb. Durf te zeggen wat er in jou leeft, bijvoorbeeld: “leuk om elkaar weer eens te zien, maar vanavond sta ik mezelf toe om helemaal niks te gaan doen want daar heb ik nu erg behoefte aan”.
4. GUN JEZELF WAT
Vaak hebben we voor onszelf een andere meetlat (hoger als je een pleaser bent) dan voor een ander. Als een ander ‘nee’ zegt dan snappen we dat wel, maar jij mag dat niet. Gun jezelf wat je je beste vrienden ook zou gunnen. Zie je eigen waarde en stel jezelf gelijk aan de ander. Als jij je vrij voelt om nee te zeggen, mag de ander dat ook en andersom. Daarmee krijgen we een wereld waarin mensen alleen maar doen waar ze achter echt staan, heerlijk! Begin bij jezelf.Koptekst